Cholera – labai pavojinga infekcinė žarnyno liga, kuri gali sukelti mirtį net per keletą valandų. Ši infekcija kasmet pareikalauja apie 100 000 žmonių aukų. Sunkiau serga vaikai ir senyvo amžiaus suaugusieji.

Susirgimas ypač pavojingas žmonėms, kurių imuninė sistema nusilpusi. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, kasmet cholera užsikrečia apie 3 – 5 milijonai žmonių. Sergamumas cholera – vienas svarbiausių socialinio išsivystymo rodiklių, kadangi ši infekcija paplitusi tuose regionuose, kur blogos sanitarinės sąlygos, trūksta švaraus geriamojo vandens, didelis gyventojų tankumas, o taip pat karo ar stichinių nelaimių nuniokotose teritorijose.

Padaugėjus kelionių į  egzotiškus kraštus, kyla grėsmė cholerą įvežti ir į mūsų šalį, todėl klaidinga manyti, kad ši liga gyva tik mūsų senelių pasakojimuose. Ypatingai atidūs turėtų būti lietuviai, keliaujantys į besivystančias šalis – dažniausiai Afrikoje ar Pietų Azijoje, kur registruojami ligos protrūkiai  ar epidemijos. Būtina žinoti galimas apsisaugojimo priemones, iš kurių svarbiausia – higiena. Išvykstantiems taip pat rekomenduojama vakcinacija.

Kaip užsikrečiama cholera?

Pagrindinę choleros infekcijos rezervuaro dalį sudaro asmenys su besimptome infekcija ir sergantys lengvomis ligos formomis. Ūmia žarnyno infekcija dažniausiai užsikrečiama per vandenį ar maistą, kuriame yra bakterijų – choleros vibrionų. Svarbus užkrato šaltinis – nepakankamai termiškai apruoštas jūros maistas (žuvys, vėžiagyviai ar kitos jūros gėrybės). Liga pasireiškia greitai – per kelias dienas. Į žarnyną patekusios bakterijos  išskiria stiprius nuodus (toksinus), kurie sutrikdo žarnyno veiklą.

Įdomu tai, kad cholera suserga ne visi užsikrėtę asmenys – net 75 proc. atvejų bakterija iš organizmo pasišalina per 1 – 2 savaites be jokių simptomų.  Tačiau šie asmenys pavojingi aplinkiniams, kadangi bakterijoms su išmatomis patekus į aplinką, cholera lengvai gali užsikrėsti kiti. Tokiu būdu atsiranda grėsmė greitam infekcijos plitimui, ypač jei sanitarinės sąlygos nepakankamos. Net ir pasireiškę ligos simptomai  daugumai susirgusiųjų nėra sunkūs, tačiau penktadaliui išsivysto sunki ligos forma, kurios negydant ligonis gali mirti.

Simptomai
Choleros inkubacinis periodas trunka nuo kelių valandų iki 5 dienų.
Daliai užsikrėtusiųjų liga pasireiškia lengvai: jokių simptomų nebūna arba lengvai viduriuojama, tačiau gali išsivystyti ir sunkios ligos formos, pasireiškiančios stipriu vandeningu viduriavimu ir vėmimu, dėl ko prarandamas didelis organizmo skysčių ir druskų kiekis. Ligonį kamuoja troškulys, retėja šlapinimasis, mažėja šlapimo kiekis, sutrinka inkstų veikla, užaštrėja veido bruožai (įkritusios akys), sausėja oda, vystosi širdies nepakankamumas ir kt. Negydomi tokie ligoniai miršta.

Labai svarbu skysčiai

Lengva  ligos forma gali būti sėkmingai gydoma specialiais geriamaisiais tirpalais, tačiau sunkios ligos atveju pacientą būtina skubiai guldyti į ligoninę ir nedelsiant atstatyti prarastus skysčius.

Vakcina ir higiena – vienintelės apsisaugojimo priemonės

Skiepytis rekomenduojama tiems keliautojams, kuriems kyla didelė grėsmė užsikrėsti. Šiuo metu choleros prevencijai skiriamos geriamosios choleros vakcinos.

Svarbu įsidėmėti, kad pasiskiepijus būtina laikytis ir kitų choleros profilaktikos priemonių. Taigi keliaujant į endemines choleros atžvilgiu šalis būtina tinkamai pasirinkti vartojamą maistą ir vandenį.

Vykstant į endemines choleros atžvilgiu šalis:
• Gerti tik virintą (ne mažiau kaip 1 min.) arba chloru dezinfekuotą vandenį;
• Vartoti karštus gėrimus (arbatą, kavą), fasuotus buteliuose ar pakeliuose gėrimus, nes jie pavojaus nekelia;
• Nevartoti ledo gabaliukų, jei nesate tikri, kad jie pagaminti iš švaraus vandens;
• Valgyti tik rūpestingai termiškai paruoštą bei karštą maistą. Sunaikinti choleros sukėlėją gali tik temperatūra, ne mažesnė kaip +70oC visose maisto dalyse. Paruoštą maistą būtina laikyti atskirai nuo neapdorotų maisto produktų;
• Vengti žalio jūros maisto (žuvų, vėžiagyvių);
• Užsikrėsti per vaisius ir daržoves rizika maža, ypač prieš valgant nuplovus parūgštintame vandenyje, nulupus ar nuskutus žievelę;
• Gerti tik pasterizuotą ar virintą pieną;
• Įsitikinti, kad maistas, perkamas gatvėse, yra rūpestingai termiškai paruoštas;
• Kuo dažniau plauti rankas: prieš valgio ruošimą ir prieš valgymą bei pasinaudojus tualetu;
• Prieš valgant ar geriant įsitikinti maisto bei vandens kokybe;
• Grįžus iš kelionės ir 2 – 5 dienų laikotarpyje pradėjus vemti ir/ar viduriuoti, nedelsiant kreiptis medicininės pagalbos;
• Vakcinacija vykstant į endemines choleros šalis, tačiau būtina įsidėmėti, kad pasiskiepijus susidaro trumpalaikis imunitetas ir nesusidaro 100 proc. apsauga, todėl ir pasiskiepijus reikia laikytis ir kitų choleros profilaktikos priemonių.

Informacija parengta remiantis: www.ulac.lt ir www.manoskiepai.lt

Skiepų kainas savo mieste rasite čia: