Endemik 9 Paslaugos 9 Skiepai 9 Kelionės 9 Choleros skiepai

Choleros skiepai

Cholera – labai pavojinga infekcinė žarnyno liga, kuri net per keletą valandų gali sukelti mirtį. Ši infekcija kasmet pareikalauja apie 100 000 žmonių aukų. Sunkiau cholera praserga vaikai ir senyvo amžiaus žmonės. Susirgimas ypač pavojingas tiems, kurių imuninė sistema yra nusilpusi. 

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, kasmet cholera užsikrečia apie 3–5 mln. žmonių. Sergamumas cholera – vienas svarbiausių socialinio išsivystymo rodiklių, nes ši infekcija yra paplitusi tuose regionuose, kuriuose vyrauja blogos sanitarinės sąlygos, trūksta švaraus geriamojo vandens, didelis gyventojų tankumas, taip pat karo ar stichinių nelaimių nuniokotose teritorijose.

Padaugėjus kelionių į egzotinius kraštus, kyla grėsmė cholerą įvežti ir į Lietuvą, todėl klaidinga manyti, kad ši liga gyva tik mūsų senelių pasakojimuose. Ypač atidūs turėtų būti lietuviai, keliaujantys į besivystančias šalis Afrikoje ar Pietų Azijoje, kur registruojami šios ligos protrūkiai ar epidemijos. Būtina žinoti galimas apsisaugojimo priemones, kurių svarbiausia – higiena. Išvykstantiems taip pat rekomenduojama vakcinacija.

Kaip užsikrečiama cholera?

Pagrindinę choleros infekcijos rezervuaro dalį sudaro asmenys su besimptome infekcija ir sergantys lengvomis ligos formomis. Ūmia žarnyno infekcija dažniausiai užsikrečiama per vandenį ar maistą, kuriame yra bakterijų, t. y. choleros vibrionų. Svarbus užkrato šaltinis – nepakankamai termiškai apdorotas jūrų maistas (žuvys, vėžiagyviai ar kitos jūrų gėrybės). Liga pasireiškia greitai, vos per kelias dienas. Į žarnyną patekusios bakterijos išskiria stiprius nuodus (toksinus), sutrikdančius žarnyno veiklą.

Beje, cholera suserga ne visi užsikrėtę asmenys. Net 75 proc. atvejų bakterijos iš organizmo pasišalina per 1–2 savaites be jokių simptomų. Tačiau užsikrėtę asmenys yra pavojingi aplinkiniams – bakterijoms su išmatomis patekus į aplinką, cholera gali užsikrėsti kiti. Taip atsiranda grėsmė greitam infekcijos plitimui, ypač jei vyrauja nepakankamos sanitarinės sąlygos. Taip pat net ir pasireiškę ligos simptomai daugumai sergančiųjų nėra sunkūs, tačiau penktadaliui išsivysto sunki ligos forma, kurios negydant galima numirti.

Ligos simptomai

Choleros inkubacinis periodas trunka nuo kelių valandų iki 5 dienų. Daliai užsikrėtusiųjų liga pasireiškia lengvai: nebūna jokių simptomų arba lengvai viduriuojama. Tačiau gali išsivystyti ir sunkios ligos formos, pasireiškiančios stipriu vandeningu viduriavimu ir vėmimu, dėl ko prarandama daug organizmo skysčių ir druskų atsargų. Ligonį kankina troškulys, mažėja šlapimo kiekis, sutrinka inkstų veikla, užaštrėja veido bruožai (įkritusios akys), išsausėja oda, vystosi širdies nepakankamumas ir kt. Negydomi tokie ligoniai miršta.

Skysčių vartojimas yra labai svarbu

Lengva ligos forma gali būti sėkmingai gydoma specialiais geriamaisiais tirpalais, tačiau sunkios ligos atveju pacientą būtina skubiai guldyti į ligoninę ir nedelsiant atstatyti prarastus skysčius.

Kaip apsisaugoti nuo šios ligos?

Rekomenduojama skiepytis tiems keliautojams, kuriems kyla didelė grėsmė užsikrėsti. Šiuo metu choleros prevencijai skiriamos geriamosios choleros vakcinos.

Svarbu įsidėmėti, kad net ir pasiskiepijus būtina laikytis choleros profilaktikos priemonių. Taigi keliaujant į endemines choleros atžvilgiu šalis būtina tinkamai pasirinkti vartojamą maistą ir vandenį.

Vykstant į choleros atžvilgiu endemines šalis: 

    • gerti tik virintą (ne mažiau kaip 1 min.) arba chloru dezinfekuotą vandenį;
    • vartoti karštus gėrimus (arbatą, kavą), taip pat fasuotus buteliuose ar pakeliuose;
    • nevartoti ledo gabaliukų, jei nesate tikri, kad jie pagaminti iš švaraus vandens;
    • valgyti tik rūpestingai termiškai paruoštą bei karštą maistą. Sunaikinti choleros sukėlėją gali tik temperatūra, ne mažesnė nei +70. Paruoštą maistą būtina laikyti atskirai nuo neapdorotų maisto produktų;
    • vengti žalio jūrų maisto (žuvų, vėžiagyvių);
    • užsikrėsti per vaisius ir daržoves rizika maža, ypač jei prieš valgant jos nuplaunamos parūgštintame vandenyje, nulupus ar nuskutus žievelę;
    • gerti tik pasterizuotą ar virintą pieną;
    • įsitikinti, kad gatvėse perkamas maistas yra termiškai apdorotas;
    • Kuo dažniau plauti rankas: prieš valgio ruošimą ir prieš valgymą bei visada pasinaudojus tualetu;
    • įsitikinti maisto ir vandens kokybe prieš valgant ar geriant;
    • grįžus iš kelionės ir per 2–5 dienas pradėjus vemti ir / ar viduriuoti, būtina nedelsiant kreiptis dėl medicininės pagalbos;
    • vakcinacija vykstant į endemines choleros šalis, tačiau būtina įsidėmėti, kad pasiskiepijus susidaro trumpalaikis imunitetas ir nesusidaro 100 proc. apsauga, todėl pasiskiepijus reikia laikytis ir kitų choleros profilaktikos priemonių.

Informacija parengta remiantis www.ulac.lt ir www.manoskiepai.lt

Pasikonsultuoti su gydytoju ir pasiskiepyti nuo chloeros galite „Endemik“ klinikose. Būtina išankstinė registracija.