Endemik 9 ŽIV testas

ŽIV testas

ŽIV dar galima vadinti žmogaus imunodeficito viruso. ŽIV tyrimu yra nustatomi paciento kraujyje esantys specifiniai antikūnai.

Kadangi ŽIV gali sukelti AIDS, labai svarbu atlikti tyrimus ir identifikuoti šį virusą. Testas ŽIV gali aptikti nuo 3-12 savaitės po užsikrėtimo ar pajutus ŽIV simptomus.

Po kiek laiko nuo užsikrėtimo galima atlikti ŽIV testą?

Pirmuosius rezultatus po užsikrėtimo ŽIV testas gali parodyti jau po trijų savaičių. Tuomet kokybinis testas gali parodyti neigiamą arba teigiamą atsakymą. 

Viruso antigenas kraujyje gali atsirasti apie 16 užsikrėtimo dieną, tačiau po kiek laiko antigeno p24 kiekis sumažėja, todėl antigeno testas apie 3 užsikrėtimo mėnesį gali tapti neefektyvus.

Kiekybiniu molekuliniu PGR metodu ŽIV galima būtų nustatyti jau po 2 savaičių nuo užsikrėtimo arba apie 12 užsikrėtimo dieną.

ŽIV testai atliekami iš veninio kraujo. ŽIV testo kainą rasite „Endemik“ klinikos internetinėje svetainėje.

ŽIV testo rezultatas teigiamas – kokių veiksmų imtis?

ŽIV testo teigiamas rezultatas pirmiausia reiškia, kad yra rasti ŽIV antikūnai, tad pacientas gali būti infekuotas. Po pirminio testo rezultato tyrimus reikės kartoti, atlikti kitus laboratorinius tyrimus iš veninio kraujo.

Jei ir laboratoriniai tyrimai yra teigiami, reiškia žmogus yra užsikrėtęs ŽIV. Kadangi ši liga yra užkrečiama ir plintanti, pacientui visuomet rekomenduojama kuo skubiau apsilankyti pas gydytoją infektologą, kuris išrašys receptinius vaistus ir skirs pacientui ŽIV gydymą.

Ką leidžia nustatyti ŽIV antikūnų testas?

ŽIV antikūnų testas nustato ar žmogaus organizme yra antikūnų prieš ŽIV. Taip pat testas atskleidžia ar žmogus yra infekuotas ŽIV. Antikūnai susidaro būtent tada, kai į žmogaus organizmą, o tiksliau jo kraują patenka virusas, todėl rasti antikūnai ir parodo, jog žmogaus kraujyje yra  žmogaus imunodeficito viruso.

Kokių mėginių reikia, norint atlikti ŽIV testą?

Dažniausia ŽIV testas atliekamas iš veninio kraujo, retesniais atvejais kraujas imamas iš piršto. 

Esant netiksliems atsakymams, gali būti atliekamas ŽIV kombinuotas tyrimas. Tačiau čia antikūnai ir antigenai taip pat nustatomi iš kraujo mėginio.

Kuomet galima nustatyti ŽIV infekciją?

Visos ligos, kaip ir ŽIV, turi inkubacinį periodą. ŽIV inkubacinis periodas yra mažiausiai trys savaitės, kuomet kraujyje jau galima pastebėti antikūnus. Tad ŽIV infekciją anksčiausiai galima nustatyti praėjus apie trims savaitėms po užsikrėtimo. Ankščiausias laikotarpis, kada gali pasirodyti antikūnai, yra 12 užsikrėtimo diena. Po trijų mėnesių antikūnai ima nykti, todėl gali prireikti kitų būdų ligai diagnozuoti.

Po trijų savaičių paėmus paciento kraujo gali būti atliekamas anoniminis ŽIV testas.

ŽIV diagnostikos rezultatai:

Pirminio ŽIV testo diagnostikos rezultatai gali būti neigiami arba teigiami. 

ŽIV rezultatas neigiamas

Neigiamas rezultatas parodo, kad žmogaus kraujyje nerasta ŽIV antikūnų, vadinasi pacientas nėra infekuotas ŽIV. Tačiau jei yra įtarimų, kad užsikrėtimas visgi galėjo būti, rekomenduojama tyrimą po kurio laiko pakartoti.

ŽIV rezultatas teigiamas – ar tai reiškia, kad sergu AIDS?

Teigiamas ŽIV tyrimo rezultatas parodo, kad antikūnų arba antigenų rasta, todėl žmogus gali būti užsikrėtęs ir turėtų atlikti papildomus tyrimus. Tai savaime nereiškia, kad žmogus serga AIDS, nes pati ŽIV turi keturias savo stadijas.

Tyrimas daromas pirmoje ŽIV stadijoje, 3-12 savaitę, kuri vadinama inkubacine stadija. Po jos seka prodrominis periodas, kuriame gali ryškėti ŽIV požymiai, pavyzdžiui temperatūra, ŽIV bėrimai ir panašiai. Tačiau požymių gali ir nebūti.

Vėliau seka ilgas latentinis periodas, tuomet tik prieinama prie preAIDS, o vėliau AIDS stadijos.