Endemik 9 Nėščiųjų tyrimai

Nėščiųjų tyrimai

Nėštumas daugeliui moterų yra laukiamiausia, tačiau labiausiai nepažinta būsena. Jo metu moteris išgyvena ir didžiulę laimę, ir nerimą – ar viskas vystosi taip, kaip turėtų, ar vaikelis gims sveikas ir stiprus.  Nėštumo metu būtina nepriekaištingai rūpintis savo sveikata, o kartu ir stebėti, kaip auga, vystosi  jūsų kūdikis, kad kiltų kuo mažiau nerimo ir abejonių. Būtent todėl ir reikalingi įvairūs nėščiųjų tyrimai, kurie gali atskleisti labai daug informacijos apie būsimo vaikelio sveikatos būklę, raidą nėštumo metu, genetiką.

Pirmiausia reikėtų žinoti, kad laukiantis kūdikio reikės reguliariai lankytis pas gydytoją akušerį ginekologą. Pas jį pirmą kartą reikėtų apsilankyti tikrai ne vėliau nei iki 12 nėštumo savaitės. Gydytojas galės apžiūrėti jūsų sveikatą, patars, kokius tyrimus reikėtų atlikti, ypač jei laukiatės vyresniame amžiuje, suderinsite būsimus vizitus ir jų dažnumą. Taip pat gydytojas akušeris ginekologas pasikalbės su jumis apie nėščiosios mitybos įpročius, reikiamą priaugti normalų svorį.

Skirtingus nėščiųjų tyrimus reikės atlikti pirmame nėštumo trimestre, vėliau iki 28 savaitės, iki 40 nėštumo savaitės ir po jos.

Yra privalomi nėščiųjų tyrimai, taip pat ir rekomenduojami bei pasirenkami. Rekomenduojami nėščiųjų tyrimai gali būti skiriami dėl moters amžiaus ar giminėje pasitaikiusių genetinių ligų. Tokiu atveju jums reikės atlikti genetinius tyrimus nėščiosioms.

Vieni žinomiausių nėščiųjų tyrimų yra nėščiosios echoskopija, prenataliniai tyrimai, tokie kaip PRISCA, neinvazinis prenatalinis NIPT tyrimas, vaisiaus RhD nustatymas, vaisiaus lyties nustatymo tyrimas, taip pat, pirmiausia gali būti atliekami tyrimai nėštumui nustatyti. Taip pat gali būti atliekamas ir gliukozės toleravimo tyrimas dėl gestacinio diabeto.

„Endemik“ klinikoje galima pasirinkti ir gydytojo ginekologo konsultacijas, ir daugelį nėščiųjų tyrimų, taip pat ir nėščiųjų priežiūros programą.

Tad plačiau aptarkime, kokie laboratoriniai tyrimai rekomenduojami pirmame nėštumo trimestre, kokie yra privalomi tyrimai nėščiosioms, kokios procedūros nėščiosioms atliekamos, kokie genetiniai tyrimai nėštumo metu atliekami bei kokia yra nėščiųjų tyrimų kaina.

Kokie laboratoriniai tyrimai rekomenduojami pirmame nėštumo trimestre?

Pirmame nėštumo trimestre yra tikrai nemažai privalomų tyrimų ir procedūrų, tačiau greta jų reikėtų atkreipti dėmesį ir į rekomenduojamus, kurie dar labiau užtikrins mamos ir būsimo vaikelio sveikatą, leis ramiai mėgautis laukimu nesukant galvos, kad kūdikis gali turėti genetinių ligų ar apsigimimų, vystosi ne taip, kaip turėtų.

Rekomenduojami tyrimai dažniausiai atliekami iš kraujo arba šlapimo, nėra nei pavojingi vaisiui, nei skausmingi.

Vienas populiariausių pirmojo nėštumo trimestro rekomenduojamų tyrimų yra NIPT tyrimas. Tai yra neinvazinis prenatalinis tyrimas, kuris atliekamas iš motinos kraujo, kuris yra atliekamas dėl genetinių ligų rizikos. Iš motinos kraujo laboratorijoje išskiriamas vaisiaus DNR ir tikrinami galimi chromosomų pakitimai, kurie gali nulemti tokias genetines ligas kaip Dauno sindromas ir kitus su chromosomų pakitimais susijusius sindromus. Šis tyrimas yra neįtikėtinai tikslus, todėl jis rekomenduojamas visos vyresnio amžiaus nėščiosioms bei toms, kurių šeimoje ar giminėje yra genetinių ligų.

Dar vienas labai populiarus rekomenduojamas tyrimas yra PRISCA arba tymų IgG antikūnų tyrimas. 

Šis tyrimas nėra privalomas, tačiau rekomenduojamas visoms būsimoms mamoms. Jo metu vertinamas imunitetas prieš tymus. Jį atliekant būsimai mamai svarbu žinoti ar ji yra paskiepyta nuo tymų, ar yra sirgusi ir organizme yra susidaręs imunitetas. Tymai nėštumo metu gali pridaryti išties nemažai žalos, tokios kaip priešlaikinis gimdymas, mažas kūdikio svoris ar net persileidimas.

PRISCA yra neinvazinis tyrimas iš motinos kraujo. Jo metu pagal kai kurių žymenų koncentracijas bei echoskopo rodmenis įvertinama būsimo kūdikio apsigimimų ir genetinių ligų tikimybė bei rizika, tad šis tyrimas taip pat gali nustatyti Dauno sindromą, Patau, Edvardso sindromą. PRISCA galima atlikti 11-13 savaitę.

Rubella IgG antikūnų tyrimas nustato imunitetą raudonukei. Jis taip pat rekomenduojamas nėščiosioms, nes susirgus raudonuke nėštumo metu tai gali ypač pakenkti vaisiaus sveikatai, būsimo kūdikio vystymosi raidai. Taip pat, kaip ir tymų IgG antikūnų tyrimo metu, būsimai mamai reikėtų žinoti, ar ji yra skiepyta arba turi imunitetą šiai ligai.

CMV IgG ir IgM antikūnų tyrimai parodo citomegalo virusinę infekciją. Šis tyrimas gali parodyti ir buvusią, ir esamą infekciją. Šis virusas nešiojamas per seiles, lytinius santykius arba oro lašeliniu būdu ir sergant juo nėštumo metu atsiranda įvairių rizikų, tokių kaip persileidimas, priešlaikinis gimdymas ar kūdikio sveikatos sutrikimai. 

Dar vieni rekomenduojami tyrimai yra toksoplasma  gondii IgG ir IgM antikūnų tyrimai. Pirmajame nėštumo trimestre užsikrėtus toksoplazmoze, iškyla rizika ne tik būsimo kūdikio sveikatai, įvairiems apsigimimams, bet ir persileidimui.

Toksoplazmoze galima užsikrėsti per termiškai neapdorotą ar mažai apdorotą maistą, o šios ligos poveikis būsimam kūdikiui gali būti ir protinis apsigimimas, kurtumas, akių ligos ar net aklumas.

Verta prisiminti, kad jei gydytojas ginekologas rekomenduoja tyrimus, jums reikėtų juos atlikti. „Endemik“ klinikose galite išsirinkti jums patinkantį ginekologą ir registruotis konsultacijai, kurios metu jis jums galės pasiūlyti nėščiųjų priežiūros programą, privalomus bei rekomenduojamus tyrimus. Pas gydytojus ginekologus galėsite registruotis jums tinkamu laiku, nereikės laukti ilgose eilėse, o mūsų klinikas galite rasti Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ir kituose Lietuvos miestuose.

Kokie privalomi nėščiųjų tyrimai?

Kad būtų aišku ir rekomenduojamų tyrimų nesupainiotumėte su privalomaisiais, priminsime, kokie tyrimai nėščiosioms yra privalomi. 

Be ginekologo patikros ir klausimų, kitaip vadinamų anamneze, gydytojas įvertins jūsų sveikatos būklę – pamatuos kraujospūdį, nustatys kūno masės indeksą, kuris svarbus sureguliuojant nėščiųjų mitybą ir aktyvumą, atliks bendruosius kraujo tyrimus ir nustatys kraujo grupę bei rezus faktorių Rh. Taip pat bus nustatomi RhD antikūnai Kumbso metodu. 

Bendrieji kraujo tyrimai bus atliekami pirmojo apsilankymo pas ginekologą metu, o vėliau, nėštumo eigoje, gali būti dar pakartojami pagal poreikį.

Jei vyro RhD rezus faktorius yra teigiamas (+), o nėščiosios būsimos motinos RhD yra neigiamas (-), pirmame nėštumo trimestre reikės atlikti tyrimą dėl RhD antikūnų, arba kitaip vadinamą netiesioginę kumbso reakciją. Padidėjęs antikūnų kiekis gali būti pavojingas vaisiui – pažeisti vidaus organus, sukelti anemiją, pažeisti būsimo kūdikio smegenis.

Sifilio tyrimai privalomi todėl, kad ši liga ganėtinai lengvai plinta lytiniu keliu ir gali būsimam kūdikiui sukelti nemažai sveikatos problemų. Į vaisiaus organizmą šios ligos virusas patenka per kraują, todėl labai svarbu kuo anksčiau nustatyti ligą, jei moteris tokią turi ir užkirsti kelią jos patekimui į kūdikio organizmą.

Jei moteris užsikrėtusi ŽIV, ji taip pat ligą gali perduoti savo kūdikiui. Jei nėščioji serga, dažniausiai yra planuojama cezario operacija, o ne natūralus gimdymas, taip pat kūdikio po gimimo negalima natūraliai žindyti. Anksti diagnozavus ligą galima užkirsti kelią jos perdavimui į vaisiaus organizmą.

Tyrimas dėl hepatito B taip pat reikalingas todėl, kad būtų patikrinta ar moteris nėra užsikrėtusi ir negali perduoti ligos kūdikiui.

Nėščiosioms tiriama ir glikemija veninio kraujo plazmoje bei daromas gliukozės toleravimo testas norint išsiaiškinti, ar būsimai mamai nėra nėščiųjų, kitaip dar vadinamo gestacinio diabeto.

Bendrasis šlapimo tyrimas gali atskleisti inkstų ligas, preeklampsiją. Šlapimo pasėlio tyrimas reikalingas nustatyti besimptomei bakteriurijai. Ši liga nustatoma maždaug kas dešimtai nėščiajai, neturi jai būdingų klinikinių simptomų, tačiau turi būti skiriamas gydymas, o tyrimas vėliau pakartojamas.

Kokia nėščiųjų tyrimų kaina?

Privalomieji tyrimai nėštumo metu lankant ne privačius ginekologus nieko nekainuoja. Tačiau jei nenorite laukti ilgose eilėse, gauti kruopščią priežiūrą, galite kreiptis į privačius ginekologus. „Endemik“ klinikose taip pat galite pasirinkti norimą ginekologą, atvykti į konsultaciją, kurios metu jis rekomenduos jums tyrimus. Tyrimų kainas galite rasti „Endemik“ kainyne.