Endemik 9 Imunoglobulinų tyrimai

Imunoglobulinų tyrimai

Kalbant apie imunoglobulinų tyrimus, labai svarbu išsiaiškinti, kas yra imunoglobulinas, kokia turi būti imunoglobulino norma kraujyje, kas lemia imunoglobulino padidėjimą mūsų organizmuose.

Kas yra imunoglobulinas?

Imunoglobulinai organizmui padeda kovoti su medžiagomis, kurios į mūsų organizmą patenka iš aplinkos. Šios medžiagos sukelia alergines reakcijas, kuriose dalyvauja ir imunoglobulinas.

Imunoglobulinas yra imuninės sistemos baltymas, žymimas raidėmis Ig, o paprastai vadinamas antikūnais. Iš viso priskaičiuojamos 5 imunoglobulinų rūšys arba klasės – IgA, IgD, IgE, IgG ir IgM.

IgA labai svarbus kūdikiams, o suaugusiems jo trūkumas gali kelti dažnesnes peršalimo ligas. Jis atsakingas už kovą su bakterijomis ir virusais.

IgD nauda ir reikšmė žmogaus organizmui nėra įrodyta jokiais tyrimais, tačiau jis mūsų kūne randamas.

IgE dalyvauja alerginių reakcijų vystymesi. Būtent padidėjusi imunoglobuline E koncentracija kraujyje gali reikšti įvairiausias alergijas, tačiau būtina įvertinti ir tiriamojo amžių, nes dėl žmogaus amžiaus skiriasi ir IgE koncentracijos normos. 

IgG mūsų kūne yra daugiausia. Jis sudaro apie 80 procentų visų imunoglobulinų. Imunoglobulinas G svarbus kaip ilgalaikę organizmo gynybos funkciją atliekantis antikūnas. Jei IgG koncentracija kraujyje pakilusi, vadinasi žmogus kovoja su kažkokia lėtine infekcija.

IgM gali smarkiai sumažėti sergant onkologinėmis ligomis. Imunoglobulino M, kaip antikūno,  organizme atsiranda pirmiausia, jei kūnas kovoja su infekcija. 

Kokia turi būti imunoglobulino norma kraujyje?

Kraujo baltymo antikūnas imunoglobulinas E skitringai matuojamas suaugusiojo ir vaiko organizme. Suaugusiųjų norma kraujyje yra  0–24µg/dl 0–100 IU/ml. Vaikų ir paauglių normos taip pat skiriasi. Naujagimiui normalus IgE kiekis bus 0–0,36µg/dl 0–1,5 IU/ml, kūdikiui iki vienerių metų – 0–3,6 µg/dl 0–15 IU/ml, vaikui nuo 2 iki 5 metų –  0–14,4µg/dl 0–60 IU/ml, 6-9-erių metų vaikams – 0–21,6µg/dl 0–90 IU/ml, paaugliams nuo 1 iki 15 metų imunoglobulino E norma kraujyje yra 0–48µg/dl 0–200 IU/ml.

Kas lemia imunoglobulino padidėjimą?

Padidėjimą lemia virusai, ligos, alerginės reakcijos ir kita organizmo kova su ligomis.