banner 3

SKIEPAI – GERIAUSIA APSAUGA NUO HEPATITO A!

Infekcinių ligų plitimo laikotarpiu tampa itin svarbu išsaugoti savo darbuotojų sveikatą ir pasirūpinti reikiamomis apsaugos priemonėmis. Norėtume atkreipti Jūsų dėmesį į užkrečiamąją ligą, susijusią su profesine rizika Jūsų darbe – virusiniu hepatitu A.

KAINA – 44 €

KAIP GALIMA SUSIRGTI HEPATITU A?

Hepatitas A – tai infekcinė liga, kuri gali pasireikšti besimptome, lengva ar sunkia forma ir tęstis nuo kelių dienų iki kelių mėnesių. Ligos sukėlėjas yra atsparus išorės aplinkos veiksniams – šalčiui, kaitinimui, džiovinimui ir kt. Pavyzdžiui, užšaldytame maiste (-20°C) virusas gali išgyventi ir metus, gėlame ar jūros vandenyje išlieka gyvybingas nuo 12 savaičių iki 12 mėnesių, jo neveikia įprastinių koncentracijų dezinfekcinės priemonės. Be to, grėsmė užsikrėsti hepatitu A išlieka itin ilgai – inkubacinis periodas trunka nuo 2–6 savaičių iki kelių mėnesių, o pasveikus virusas dar savaitę išlieka aktyvus.

Lietuvoje dažniausiai registruojami pavieniai hepatito A atvejai, tačiau registruojami ir ligos protrūkiai. Didesni protrūkiai stebimi maždaug kas 5-7 metus, mažesni – dar dažniau.

Įvairiose pasaulio šalyse kilę hepatito A protrūkiai buvo susiję su maistu, kuris po paruošimo papildomai nekaitinamas. Džiovinti pomidorai, sultys, žuvis, moliuskai, šaldytos uogos yra dažniausi infekcijos plitimo rizikos veiksniai. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis 2018 metais 41 proc. susirgusiųjų virusiniu hepatitu A nurodė, jog užsikrėtė gyvenamojoje aplinkoje, dar 41 proc. užsikrėtimo vieta nenustatyta ir tik 18 proc. iš susirgusiųjų šia liga užsikrėtė kelionėse.

 

Visame pasaulyje pripažinta efektyviausia apsaugos nuo hepatito A priemonė – skiepai. Lietuvos Respublikos darbuotojų saugos ir sveikatos įstatyme numatyta, kad darbuotojai, kuriems yra pavojus susirgti užkrečiamąja liga, skiepijami darbdavio lėšomis. Primename, kad Užkrečiamųjų ligų ir AIDC centras rekomenduoja nuo hepatito A paskiepyti įstaigų bei įmonių darbuotojus, dirbančius maisto tvarkymo objektuose ar tiesiogiai dalyvaujančius maisto tvarkyme.